Search:
7 manieren waarop Artificial Intelligence rekrutering vereenvoudigt
20948
post-template-default,single,single-post,postid-20948,single-format-standard,theme-hudsonwp,edgt-core-1.0.1,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

7 manieren waarop Artificial Intelligence rekrutering vereenvoudigt

artificial intelligence in rekrutering

7 manieren waarop Artificial Intelligence rekrutering vereenvoudigt

Artificial Intelligence in rekrutering: Voor sommigen de nieuwe cool kid in town, voor anderen een gruwelijke nachtmerrie van een gemene robot die onze jobs komt afnemen. De waarheid ligt zoals meestal ergens in het midden.
 
Wat vaststaat is dat AI de grootste technologische transformatie is die de rekruteringssector ooit heeft meegemaakt. 
 
Als recruiter hebben we veel administratieve en repetitieve taken. Taken waar we niet echt het verschil mee maken, maar die we helaas wel moeten “aftikken”. Dankzij AI worden vandaag een aantal van die taken geautomatiseerd en kunnen we dus meer tijd besteden aan onze core business:  het onderhouden van relaties en verlenen van advies aan onze klanten. Artificial Intelligence in rekrutering helpt ons dus om efficiënter te rekruteren en maakt daarvoor gebruik van automatisatie en machine learning modellen. 
 
Het einddoel? Bezuinigen op tijd en geld en tegelijkertijd inzetten op efficiëntere resultaten. 
 

Klinkt als muziek in de oren?

Hoogstwaarschijnlijk is AI ook al in jouw rekruteringsproces geslopen en herken je een en ander in onderstaand lijstje van de meest voorkomende AI toepassingen in rekrutering.

 

artificial intelligence in rekrutering

 

1. jouw ATS-systeem is een vorm van AI

De applicant tracking systems (SAP, SuccesFactors, Taleo…) waren een eerste stap richting automatisering. Kan jij het je nog inbeelden om honderden sollicitaties op papier te verwerken? Heb je er al eens bij nagedacht hoeveel tijd je wint door  een massale afwijzing te sturen naar al je kandidaten met een muisklik? Precies. Danku!

 

2. een CV screenende robot assistent

Zou jij de (soms saaie) eerste cv screenings ook graag uitbesteden aan een assistent-robot? Met AI is dat allemaal mogelijk. Je deelt een aantal sleutelwoorden met je robot die daarmee een boolean search doet, en hup, je krijgt de beste kandidaten meteen gerangschikt te zien. Dit is een techniek die “parcing” heet en gebruik maakt van natural language processing. Die techniek heeft een indrukwekkende accuraatheid van 87%, vergeleken met een menselijke accuraatheid van 97%. Helaas zijn de meeste NLP tools voorlopig enkel nog maar op de engelse taal georiënteerd. 
 
 
 

3. sourcing 5.0

Diezelfde techniek kan ook aangewend worden om automatisch te gaan sourcen. Sommige oplossingen kunnen tot meer dan 300 miljoen social media profielen analyseren. Probeer daar maar eens tegen op te boksen als recruiter. Met deze technologie kan je ook meteen gepersonaliseerde berichtjes sturen naar de kandidaten in je pipeline. Een populair software programma hiervoor, vandaag al gebruikt door de grootste spelers, is CVVIZ .
 
 

4. chatbots

Wat met al de repetitieve vragen die je van je kandidaten krijgt? Grote bedrijven schakelen daarvoor door AI aangedreven chatbots in. Opnieuw een manier om het process voor zowel kandidaat als recruiter te vergemakkelijken. LÓreal laat de interactie met hun kandidaten bijvoorbeeld nu al over aan robot Mya .
 
 
 

5. robot personal assistant

En waarom zouden we het plannen van interviews niet overlaten aan een robot? Dit is iets wat gemakkelijk te automatiseren is, en ongetwijfeld je time-to-fill kan inkorten. Het inkorten van het rekruteringsproces zal op zijn beurt dan weer een positief effect hebben op je candidate experience. Calendly  is zo een voorbeeld van een (gratis!) applicatie, erg populair omwille van z´n eenvoud en vlotte integratie met de meest populaire kalenders. Er is ook een betaalde versie die je ook kan integreren met je ATS systeem. 
 
 

6.  geautomatiseerde knock-out questions

Tijdens de telefonische screening stellen we vaak knock-out questions om de beste kandidaten te identificeren, maar met de juiste software kan je die vragen al tijdens de sollicitatie stellen. Heeft een kandidaat niet de juiste hard skills, dan kan je hem automatisch afwijzen. Deze aanpak zal je misschien doen fronsen. Willen we dit wel? We verliezen we zo mogelijks de soft skills en het ontwikkelingspotentieel van de kandidaat uit het oog.
 

7. robotrecruiter Vera

Ook tijdens de interviewfase kan AI ingezet worden. Zo kunnen de interviews gefaciliteerd en zelfs beoordeeld worden door een conversational robot. De kandidaat krijgt dan een reeks vragen voorgeschoteld op camera. Achteraf rankschikt de robot al de interviews en moet je enkel nog de beste bekijken. Dit klinkt misschien futuristisch, maar het gebeurt vandaag al bij de meest vooruitstrevende bedrijven. Een mooi voorbeeld is de robot Vera, ontwikkeld door een Russische start-up en gebruikt door onder andere Pepsi. De intelligente software wordt onder meer gebruikt om telefonische interviews te doen. De robotrecruiter kan in slechts negen uur tijd tot 1.500 kandidaten spreken – een menselijke recruiter heeft tot negen weken nodig. Met AI kan je ook aan gezichtsuitdrukking-analyse doen en daardoor beter de stemming en persoonlijkheidskernmerken van kandidaten analyseren.  

 

Artificial Intelligence in rekrutering

 
 
 
Uiteraard moet die robot moet ook opgeleid worden en daar kruipt dan ook wel tijd in. Die opleiding kan gebeuren aan de hand van externe data, op basis van je eigen data of een combinatie van de twee. Zo moet je je AI robot aanleren wat je dan precies van een goede kandidaat verwacht, door hem bijvoorbeeld in gesprek te laten gaan met je bestaande  werknemers.  De robot gaat dan op zoek naar patronen, herhalingen en leert zichzelf zo wat een goede werknemer is. Een intensieve maar eenmalige investering die je vervolgens veel tijd kan besparen.
 

Is jouw rekruteringsproces al volledig gemoderniseerd of is het tijd voor renovatiewerken? 

Wil je meer leren?
🚀 Leer van mekaar en sluit je gratis aan bij onze community op Facebook. 🚀 Breng je recruitment skills in no time naar the next level via een van onze opleidingen.
🚀 Connecteer met Patricia via Linkedin en volg onze updates.
0 Comments
Share Post
No Comments

Post a Comment